Fotografiska museet i Stockholm

Fotografiska museet i Stockholm är inte bara ett museum. Beläget vid Stadsgårdskajen är det snarare en mötesplats för fotografi, fotografer och fotointresserade, där det förutom utställningar även finns plats för bland annat fotokurser. Museet är ett av Stockholms mest populära både bland turister och bofasta, med över en halv miljon besökare årligen. Det är inte svårt att föreställa sig när de huserar storheter från Annie Leibovitz till Nick Brandt, och blandar olika stilar som alla har ett gemensamt: att de berör. För första gången sedan 2011 är Sveriges mest respekterade fotograf tillbaka på Fotografiska. Välkommen tillbaka, Martin Bogren.

Från Lowlands till Italia

Martin Bogren, En av Sveriges mest respekterade fotografer ställer ut på Fotografiska för första gången sedan 2011. Då aktuell med utställningen ”Lowlands” om sitt barndoms Skåne, återvänder han nu med sitt karakteristiska grepp på gatufotografiet i den nya utställningen ”Italia”. Fotografierna som också kommer ut i bokform signerad Max Ström. Martin Bogren är mannen som tidigare bland annat gjort ”Tractor Boy” om 15-åringar på den skånska landsbygden, men som nu vänt blicken mot Italien. Från att nästan ha fått bearbeta sina egna tonår, till att nu undersöka vem den medelålders Martin Bogren är, och vem han blir i kontakten med en socialare och varmare kultur än den han själv är van vid.

Från tonår, genom medelålder

Det för Bogren karakteristiska sättet att tackla gatufotografi på är lätt att känna igen, ett poetiskt och samtidigt dokumenterande grepp. Från att i utställningarna ”Lowlands” och ”Tractor boys” skildrat sina egna uppväxtmiljöer och följt 15-åringar som speglat hans egen tonårstid, beger han sig nu söderut till Italien. Där har han övergett de nostalgiska tillbakablickarna för att istället undersöka nuet, vem är och blir den medelålders Martin Bogren, i mötet med de här människorna? Promenerandes gata upp och gata ner i jakt på möten har han upptäckt både en ensamhet och en gemenskap fotografer emellan, och funderat över sökandet, som i bästa fall utvecklas till ett ”flow”.