Guggenheim Museum Bilbao

Guggenheim-museet i Bilbao är inte ett av de största, men det är utan tvekan ett av de mest berömda. Sett till antalet besökare återfinns Guggenheim först på plats nummer 70 på listan över de mest välbesökta konstgallerierna i världen med knappt en miljon besökare om året. Ändå har museet nått enorm status runt om i världen och dess goda rykte är vida känt. Det har inte ens gått 20 år sedan öppnandet av Guggenheim-museet, men det har redan hunnit bli en institution inom konstvärlden. Den har en självklar plats på att göra-listan för alla som besöker Baskien och hela norra Spanien har fått ett kulturellt uppsving av museet.

 

En stor anledning till att museet fått en så ikonisk status är byggnaden som ligger till grund för museets berömmelse. Den har en banbrytande arkitektur som liknar få andra byggnader i världen. Därför har Guggenheim-museet setts som en nydanare inom konstvärlden tack vare dess förmåga att skapa konst både på insidan och utsidan. Medan andra gallerier har vackra konstverk på insidan av ett ordinärt hus börjar den estetiska upplevelsen redan på långt håll när man kommer till Guggenheim-museet i Bilbao. Museet ligger centralt i den baskiska huvudstaden och har ett fantastiskt läge vid vattnet. Den utgör därför en vital del av Bilbaos skyline och har blivit till en enorm kulturell attraktion.Guggenheim Museum Bilbao 2

 

Guggenheim tar sitt namn från den kände filantropen och konstsamlaren Solomon Guggenheim, som levde under andra hälften av 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Han efterlämnade en stor stiftelse med syftet att investera pengar i konstprojekt runt om i världen. Det innebär att det i dag finns en rad olika museer som tar sitt namn från Guggenheim, där museet i New York är ett av de mest kända. Även om New York-museet drar fler besökare årligen är det museet i Bilbao som är mest känt för allmänheten.

 

Innanför byggnadens spektakulära väggar ryms konst i världsklass. Guggenheim-museet i Bilbao satsar framför allt på modern konst, vilket innebär att det har blivit till en enorm morot för dagens konstnärer att få sina verk utställda på museet. Museet har flera parallella utställningar som regelbundet byts ut, vilket gör att besökare kan återvända utan att behöva riskera att bli uttråkade. Det finns bara en konstinstallation som inte byts ut: det är The Matter of Time, som skapades av amerikanen Richard Serra. Det är ett konstverk i stål som har blivit till det främsta dragplåstret i Guggenheims konstsamling.