Louvren

När det komponeras listor över världens mest berömda konstgallerier brukar ett namn toppa listan: Louvren, eller Musée du Louvre som det heter på originalspråket franska. Louvren är nämligen beläget i Paris, vilket många resenärer har blivit varse om på resor till huvudstaden. Louvren är ett givet stopp för de allra flesta turister, vilket har lett till att det figurerar i många turistguider och det har till och med sin egen tunnelbanestation. Som konstgalleri betraktat är det svårt att hitta en värdig konkurrent till Louvren. Här finns allt som man kan önska sig av ett museum: mäktig historia, en fantastisk byggnad och förstås det viktigaste, berömd konst.

 

Louvrens utseende har blivit ikoniskt. Framför allt är det pyramiden framför huvudbyggnaden som människor tenderar att känna igen. Trots att den ligger på innergården som omsluts av byggnader fungerar den som ingång till museet, vilket gör att alla besökare äntrar dess portar innan de kan gå vidare in i museets innandöme. Pyramiden är tillverkad av glas och metall, vilket ger den dess karaktäristiska utseende. Den är betydligt nyare än resterande delar av Louvren. Pyramiden kom till 1989, men den har redan blivit till en viktig del av Paris och figurerar ofta i skildringar av staden – som i film och konst.Louvren 1

 

Arkitekturen i all ära, men besökarna kommer ändå till Louvren för att se konst i världsklass – och utställningarna lär inte göra någon besviken. Det mest berömda verket är givetvis Leonardo da Vincis Mona Lisa. Få, om något, konstverk har nått samma berömmelse som målningen. Den dateras vanligen till början av 1500-talet när den målades av universalgeniet da Vinci och den är nu Louvrens huvudattraktion. Med tanke på målningens otroliga kulturella och finansiella värde är det inte så konstigt att den omgärdas av rigorösa säkerhetsåtgärder. Det innebär att besökarna exempelvis inte får fotografera den med blixt. Att se tavlan på bara några meters avstånd i verkliga livet är dock en upplevelse som slår det mesta även för andra än initierade konstkännare.

 

Om Mona Lisa är det som drar mest besökare till Louvren finns det många andra utställningar och konstverk som gör att det är värt att ta en rundtur i andra delar av museet. Flera av Leonardo da Vincis andra verk, som Anna själv tredje, finns också utställda i galleriets permanenta avdelning. Här finns också en rad temporära utställningar som pågår under en begränsad tidsperiod. Det gör att besökarna kan lära känna modernare konstnärer. För den som vill lära sig ännu mer om konst finns det tv-kanaler som inriktar sig på kulturprogram. Många av dem finns i Canal Digitals tv-paket via parabol.