Metropolitan Museum of Art

New York är en utmärkt stad för konst och kultur och här finns en i allra högsta grad levande konstscen. Många är de konstnärer som sökt – och funnit – lyckan på New Yorks vibrerande gator. Det vittnar inte minst alla konstgallerier om, som i dag visar upp ett vitt spektrum av olika konstformer. Om man skulle tvingas välja ett är ändå Metropolitan Museum of Art det allra tyngsta och mest prestigefyllda namnet. The Met, som New York-borna själva kallar museet, har en av världens största samlingar i sin ägo, med konst från många olika epoker och kulturer. Här finns fantastiska målningar och skulpturer från de mest berömda till mindre kända konstnärer.

 

Eftersom museets totala samling är så enorm delas den upp på 17 olika departement. För en besökare räcker det dock – såvida man inte har ett specialintresse för någon specifik era eller konstnär – att besöka huvudbyggnaden. Den ligger på femte avenyn på Manhattan, vilket innebär ett centralt läge för alla New York-resenärer. Men det är inte bara turister som kommer hit: även finsmakarna bosatta i staden har för vana att bevärdiga museet med ett besök. Det är särskilt mycket folk på söndagar när flanörer och konstintresserade flockas för att gå på utställningarna.Metropolitan Museum of Art 1

 

The Met har anor ända tillbaka till 1800-talet när det första gången öppnades för allmänheten. 1870 beslöt makthavarna i New York att staden behövde ett nytt museum, och två år senare slog The Met upp portarna. Det blev snabbt en populär attraktion och de nästan 150 åren som gått sedan öppnandet har fyllts med olika typer av firanden och högtidligheter. När museet fyllde 75 år slogs det på stort med jubileumsutställningar – och när det var dags för museet att fylla 100 år blev det ett ännu större firande med kurser i konsthistoria och annat.

 

Konstverken som finns utställda på The Met tillhör de allra bästa och största inom konstgenren. Här finns exempelvis Musikerna av den store italienske konstnären Caravaggio. Den hamnade i museets händer i början av 1950-talet, men den var då i dåligt skick. The Met bestämde sig för att restaurera konstverket, vilket ledde till att den i dag kan visas upp för allmänheten. Här finns också kända tavlor av konstnärer som Rembrandt och Monet. Även 1900-talets kända konstnärer har här sin självklara plats: Picasso och Matisse har målat verk som The Met äger och ställer ut. Renoir och van Gogh är andra kända namn.