Jag är konstnär och vill ställa ut min konst

Är du konstnär och vill ställa ut din konst för vernissage? Bra, då har du kommit helt rätt. Här kan du läsa om hur du går tillväga när du känner att det är dags att visa upp dina konstverk för allmänheten och dessutom ha chansen att kunna tjäna en slant på dem.

Att ställa ut sin konst

Oavsett vilken typ av konstnär du är finns det alltid platser och lokaler där du kan ställa ut dina senaste verk. Det spelar ingen roll om du målar tavlor med acryl eller om du gör ugnsformar i lera. Det finns alltid en plats för en utställning någonstans. Det finns alla möjliga typer av ateljéer som har olika typer av teman och tillställningar. Det finns de som väljer att visa upp konst av olika konstnärer utan att ta betalt, men också de som väljer att ta betalt av konstnären för att ställa ut deras konst. Vilken nivå men befinner sig är helt och hållet individuellt.

Hur man går tillväga

Ett bra sätt att förbereda sig på är att läsa på om utställningar på internet, till exempel på Aftonbladet som har en helt egen sida som handlar om just konst och allt som hör därtill. Det kan även vara nyttigt att själv ta sig till en tillställning som liknar den du själv tänkt ställa ut på för att få en bild av hur en sådan går till och känna in stämningen och atmosfären. Att gå på fler än en utställning kan förstås också vara nyttigt, desto fler man går på desto mer lär man sig om hur det fungerar.

Att ha på sig när man ställer ut – klädkod

När det väl är dags för en utställning av den egna konsten är det dags att fundera på vad man vill ha för kläder under vernissagen. Konstnären bör själv avspegla konsten och de känslor som den vill få fram genom dem. Om konstnären dessutom önskar sticka ut från besökarna i lokalen kan det vara bra att ha något utstickande som syns i massan av människor. Det är självklart inget måste att följa någon speciell klädkod men det kan ändå vara värt att tänka över. Ibland kan det vara så att den ansvariga för lokalen där konsten ställs ut har en speciellt klädkod att följa och detta är bra att ta reda på innan utställningen äger rum.

Utställning på udda plats

För den som vill sticka ut ur mängden kan ett gott råd vara att anordna en utställning på en mer udda plats än i ett galleri. Det kan exempelvis vara utomhus, i en lagerlokal eller i det egna hemmet. Att göra på detta sätt kräver dock lite mer arbete av konstnären själv vad gäller att marknadsföra utställningen.