Tate Modern

Tate Modern är ett museum för modern konst som ligger i London. Det är Storbritanniens nationalmuseum för internationell samtida och modern konst, och dess betydelse speglas i byggnaden museet huserar i – många anser att museet är värt ett besök bara för byggnadens skull. Museet ligger nämligen i en gammal kraftstation, Bankside Power Station, som i sin tur ligger precis intill floden Thames. Stationen ritades av sir Giles Gilbert Scott, samme man som ritade Battersea Power Station, och den byggdes i två stadier mellan 1947 och 1963. Kraftstationen stängdes 1981, och 11 år senare anordnades en arkitekttävling för att skapa en ny byggnad åt Storbritanniens ständigt växande samling av internationell modern konst. De vinnande arkitekterna bestämde sig för att återanvända den gamla byggnaden istället för att riva den helt, och resultatet är en imponerande blandning av det gamla industriella och det moderna minimalistiska, med stora, öppna rum.1024px-Tate_modern_london_2001_03

Museet har sju våningar, numrerade 0 till 6, och på fyra av dessa våningar inryms alla konstutställningar. Här finns museets permanenta utställningar, med konst från till exempel Salvador Dalí, Andy Warhol och Pablo Picasso. Dessutom hålls på varje våning temporära utställningar som visar upp verk som stämmer överens med temat eller stämningen på respektive våning. De permanenta utställningarna är gratis att besöka, medan man får betala inträde för de tillfälliga utställningarna. Som med mycket modern konst kan vissa konstverk bli mycket abstrakta, men till varje verk finns förklaringar i skriftform eller i form av en talguide.

Ett besök på Tate Modern är med andra ord ett måste för varje konstälskare som befinner sig i London. Det kan dock ta på krafterna att stå och gå och betrakta och fundera i flera timmar, så när man kommer tillbaka till hotellrummet kan en skön dusch vara en bra idé innan man ger sig ut på stan igen. Om du vill återskapa samma hotellduschkänsla hemma hittar du en mängd olika duschdörrar på Swedmart.se.

Om du inte fick nog av modern konst under dagen kan du faktiskt återvända till Tate Modern på kvällen, efter din dusch. På fredagar och lördagar har nämligen museet kvällsöppet, så att de riktiga fantasterna kan stanna hur länge de vill.